Dieta warzywno-owocowa jest szansą na odzyskanie zdrowia, które we współczesnych realiach jest dobrem niemal niedoścignionym.

Choroby cywilizacyjne i zaliczające się do nich niebezpieczne alergie, otyłość, cukrzyca i wiele innych schorzeń negatywnie wpływają na naszą jakość życia oraz stanowią dla nas bardzo poważne zagrożenie. Fenomenalną metodą, dzięki której niechciane dolegliwości mogą stać się przeszłością jest wspomniana dieta, będąca odmianą postu i opierająca się wyłącznie o spożywanie owoców i warzyw.





Czym jest dieta warzywno-owocowa?

Zasadniczym założeniem diety warzywno-owocowej jest uruchomienie odżywiania endogennego, inaczej wewnętrznego, w organizmie. Zastanawiasz się na czym polega ten proces? Rozpoczyna się w momencie spożywania jedynie wybranych warzyw i owoców o niskiej kaloryczności, czyli tych niskoskrobiowych i niskocukrowych. W wyniku dostarczania ograniczonej ilości pożywienia, a w konsekwencji niewiele białka, węglowodanów i tłuszczu, organizm zaczyna „zjadać” własne zapasy i niszczyć zwyrodniałe komórki.

Produktami, które stanowią podstawę diety są m.in. warzywa korzeniowe, liściaste, cebulowe, dyniowate czy owoce cytrusowe. Spożywa się je w formie surowej - miłośnicy surówek będą zadowoleni, duszonej, pieczonej lub w postaci soku. Dzięki tej kuracji dostarczysz do organizmu wiele bezcennych składników np. witamin, minerałów, tlenu, błonnika czy aktywnych enzymów. W czasie diety wskazane jest również picie wody, herbat ziołowych oraz owocowych, a także kompotu pozbawionego cukru. Do produktów zakazanych, poza cukrem, należą także: kawa, mocna herbata, papierosy oraz alkohol.

Skutkiem odżywiania wewnętrznego jest detoksykacja, czyli oczyszczenie ciała ze szkodliwych toksyn, które zostały nagromadzone przez lata jedzenia pokarmów wysokoprzetworzonych, przesyconych chemią i pozbawionych wartości biologicznej. Dieta warzywno-owocowa pozwala naturalnie przywrócić umiejętność organizmu do samoleczenia i sprawdzi się również, w momencie kiedy leczenie farmakologiczne nie przynosi oczekiwanych rezultatów.

Kto stworzył dietę warzywno-owocową?

Choroby cywilizacyjne, a w tym otyłość, cukrzyca, nadciśnienie, ale też chroniczny brak energii, anemia czy często powracające infekcje... to tylko niewielki procent dolegliwości z jakimi musi zmagać się współczesne społeczeństwo. Jednak nie musi tak być, bo istnieje pewny i sprawdzony sposób, który pozwoli wyleczyć wiele nawet najcięższych schorzeń – jest nim dieta warzywno-owocowa. Jakie są jej początki i kto stworzył tę niezastąpioną metodę leczenia?

Dieta warzywno-owocowa powstała z myślą o osobach, które na co dzień borykają się z mniej lub bardziej poważnymi schorzeniami, chcących je skutecznie wyleczyć oraz utrzymać stan swojego zdrowia na wysokim poziomie przez długie lata. Autorką diety, będącej rodzajem postu, jest dr Ewa Dąbrowska, która w trakcie swojej wieloletniej praktyki lekarskiej dowiodła skuteczności tej wyjątkowej metody leczenia. Wiele przeprowadzonych badań, wnikliwych obserwacji oraz wyleczone poważne przypadki chorób są potwierdzeniem fenomenu diety warzywno-owocowej, która jest znana coraz szerszemu gronu odbiorców.

Idea diety warzywno owocowej

Idea dr Ewy Dąbrowskiej dotycząca leczenia jedzeniem, powstała pod wpływem inspiracji dietą jarzynową dr Maximiliana Bircher-Bennera. Pochodzący ze Szwajcarii lekarz opracował metodę 100 lat temu, jednak mimo upływu czasu cieszy się ona ogromnym zainteresowaniem aż po dzień dzisiejszy. Obecnie funkcjonuje zlokalizowana w Zurychu prywatna klinika jego imienia, gdzie z powodzeniem wiele osób odzyskuje zdrowie w wyniku prawidłowego odżywania.

Dieta warzywno-owocowa jest powrotem do natury. Warunkiem jej powodzenia, a więc oczyszczenie organizmu i tym samym uruchomienie procesów samoleczenia, jest spożywanie warzyw i owoców pochodzących jedynie od sprawdzonych hodowców kładących nacisk na produkcję ekologiczną. W czasie trwania diety kategorycznie odrzuca się produkty sztuczne, przetworzone oraz wzbogacane dodatkami chemicznymi, które nie tylko nie dostarczają ważnych składników o wartości biologicznej, ale przyjmowane przez dłuższy czas szkodzą i są przyczyną pojawiania się wielu chorób.

Zastosowanie diety warzywno-owocowej

Szybkie tempo życia oraz brak czasu na przygotowanie wartościowych posiłków z wysokiej jakości produktów i zastępowanie ich tymi modyfikowanymi, przetworzonymi np. z wykorzystaniem procesu rafinacji, odbijają się negatywnie na naszym zdrowiu. Trzeba pamiętać, że to sposób w jaki się odżywiamy ma największy wpływ na ogólne samopoczucie nie tylko fizyczne, ale i psychiczne, bo im lepiej się czujemy, tym mamy więcej entuzjazmu i życiowej energii.

Jedną z przyczyn, dla której wiele osób zaczyna swoją przygodę z dietą warzywno-owocową jest chęć zabiegania chorobom. Dania przygotowane zgodnie z zasadami diety, a więc z wykorzystaniem warzyw i owoców o niskiej zawartości skrobi i tłuszczu, przyczynia się do uzyskania takich efektów jak np. przeciwdziałanie anemii, alergiom, regulacja pracy mózgu, obniżenie poziomu cholesterolu, zwalczanie bakterii i wirusów, podniesienie poziomu energii, wzmocnienie kości i zębów. Należy pamiętać, że dieta warzywno-owocowa jest pierwszym etapem, wstępem do odżywiana pełnowartościowego, pozwalającego utrzymać zdrowie w nienagannej kondycji.

Dieta warzywno-owocowa ma charakter oczyszczający, co oznacza, że z organizmu usuwane są wszelkie toksyny, zwyrodniałe komórki oraz tłuszcz, czyli wszystko co zbędne i szkodliwe dla ciała. Dzięki procesowi odżywiania wewnętrznego i zachodzącej w jego wyniku detoksykacji, organizm uruchamia mechanizm samoleczenia, w wyniku czego ustępują doskwierające przewlekłe dolegliwości m.in. związane z układem immunologicznym (np. astma, alergia, migrena, łuszczyca, trądzik), nerwowym (np. udar niedokrwienny mózgu, padaczka, stwardnienie rozsiane, zespół Parkinsona) oraz hormonalnym (np. niedoczynność tarczycy, choroba Hashimoto, wysoki poziom estrogenów).

Dietę dr Ewy Dąbrowskiej można stosować samodzielnie w domu bądź skorzystać z oferty ośrodków, które specjalizują się w jej przeprowadzaniu. Wczasowicze pod okiem lekarzy, dietetyków codziennie stosują dietę, poznają zasady zdrowego odżywiania, biorą udział w zajęciach ruchowych oraz edukacyjnych, a więc mogą liczyć na kompleksowe wsparcie podczas powrotu do pełni zdrowia.