dieta warzywno-owocowa

Na czym polega dieta warzywno owocowa?

Dieta owocowo warzywna wykorzystywana jest w celu oczyszczenia organizmu i przywrócenia mu naturalnych zdolności i równowagi wewnętrznej. Jedną z pożądanych cech diety jest dodatkowe pozbycie się zbędnych kilogramów tłuszczu. Dietę tę, trwającą nawet kilka tygodni zaleca się nie tylko osoba otyłym, ale również osobą z różnego rodzaju dolegliwościami.

Warto zastanowić się nad wprowadzeniem takiej diety, gdy zauważymy u siebie niepokojące objawy. Dieta ta pomocna jest podczas walki z osłabieniem odporności, różnego typu dolegliwościami neurologicznymi, z zespołem metabolicznym X i w problemami hormonalnymi. Dieta ta składa się w dwóch etapów. Pierwszy z nim to etap oczyszczający podczas którego zaleca się spożywanie owoców i warzyw i dostarczania organizmowi około 6000 kcal dziennie.

Co jeść na diecie warzywno owocowej?

Zaleca się spożywanie Warzyw niskoskrobiowych do których zaliczamy:
  • sałata,
  • kabaczek,
  • ogórki,
  • zioła,
  • pomidory,
  • papryka,
  • marchew,
  • buraki,
  • rzodkiew.
Dozwolone jest również spożywanie produktów niskocukrowych z postaci następujących owoców:
  • cytryny,
  • grejpfruty,
  • jagody,
  • jabłka.

Dieta warzywno owocowa i co dalej?

Warzywa jak i owoce należy spożywać surowe w postaci sałatek i surówek oraz pic około 2-3 litry wody dziennie. Może być to niskozmineralizowana woda, soki, herbaty ziołowe.
Drugim etapem diety owocowo-warzywnej jest powracanie do normalnej diety w której spożywamy owoce i warzywa z pierwszego etapu oraz pozostałe warzywa, chleb razowy, ziarna i orzechy. Nie należy zapomnieć o produktach mlecznych. Dietę tą możemy wprowadzić po dokładnym oczyszczeniu z toksyn organizmu.
W czasie stosowania opisywanej diety nie należy spożywać: alkoholu, kawy, serów, mięsa, słodyczy, żywności sztucznie barwionej, dżemów.
Ważne są przeciwwskazania do stosowania tej diety. Zakazuje się stosowania u dzieci młodzieży oraz osób z niedowagą i kobiet w ciąży. Nie wolno zastosować jej w przypadku depresji, nowotworów, chorób zakaxnych i gruxlicy. Zaleca się skonsultowanie z lekarzem przed rozpoczęciem wprowadzania tej diety.

Do ciekawostek działania tej diety zaliczyć można ( jak głoszą naukowcy) działanie zapobiegające nowotworom, wydłużenie życia oraz zapobieganie innym groxnym chorobą. Dieta ta ma na celu uruchomienie trawienia wewnętrznego przez co usuwane są martwe tkanki, zapas tłuszczu i bezwartościowych złogów. Organizm zaczyna trawić komórki zmutowane, schorowane i zniszczałe. Dzięki temu pozbywamy się zbędnych komórek, fałdków tłuszczu i toksyn.